BIFF 2015

Taliban Oil

2015 • 0t 58m • Norge

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Taliban Oil
Språk
engelsk/norsk/pashto/Dari
Undertekster
engelsk
Regi
Ola Flyum
Manus
Ola Flyum
Foto
Viggo Knudsen
Produsent
Tore Buvarp
Så sent som juli 2001 - kun to måneder før terrorangrepet mot tvillingtårnene - truet USA med å teppebombe Afghanistan om ikke Taliban utleverte Osama bin Laden

Bare kort tid før var tonen mellom USA og Taliban en helt annen. Oljeselskapet Unocal i Texas forhandlet i det skjulte med det forhatte Taliban-regimet om å bygge to gigantiske rørledninger gjennom det borgerkrigsherjede Afghanistan. Utrolig nok var Unocals afghanske kontor i samme bygg som al-Qaida. En Taliban-delegasjon ble også tatt med på en rundreise i USA i 1997.  De topphemmelige forhandlingene skjedde i samråd med etterretningsorganisasjonene NSA og CIA. For første gang forteller toppledelsen i Unocal og tidligere Taliban-ledere om de kontroversielle olje og gassplanene.

I TALIBAN OIL forsøker regissør Ola Flyum å finne ut hva som foregikk under disse hemmelige forhandlingene, hvordan de påvirket USAs forhold til Taliban og hvordan de amerikanske rørledningsplanene - 20 år senere - fortsatt spiller en rolle i Afghanistan. En norsk oljegeolog med fortid i Unocal, skal også spille en rolle. Nordmannen trosset alle advarsler og reiste inn i et område herjet av Taliban. I et hemmelig rom finner han det han leter etter - dokumenter som viser Afghanistans egne oljerikdommer.

Regi

Ola Flyum (1959, Norge) Filmer i utvalg: SPORENE FRA SARAJEVO (2010), BYEN SOM KUNNE OFRES (2010), SKRIFTSAMLEREN (2005), ALLIES AND LIES (2001).

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}