BIFF 2015

Taxi Teheran

2014 • 1t 22m • Iran

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Taxi
Språk
persisk / farsi
Undertekster
norsk
Regi
Jafar Panahi
Manus
Jafar Panahi
Guds veier er iransakelige

I 2010 ble Jafar Panahi arrestert av iranske myndigheter for sitt demokratiske engasjement, og ilagt forbud både mot å lage film og å forlate landet. Den fryktløse regissøren har imidlertid fortsatt produksjonen, og årets Gullbjørn-vinner i Berlin, TAXI TEHERAN, er den tredje filmen han har smuglet ut av landet siden arrestasjonen. Panahi har blitt en viktig skikkelse i den iranske ytringsfrihetskampen, og i sin nye film spiller han selv rollen som en taxisjåfør som kjører rundt i hovedstaden Teheran og diskuterer de politiske forholdene i landet med passasjerene sine.

Panahi iscenesetter samtaler med menn og kvinner, gamle og unge, rik og fattig, sekulære og religiøse, og ved å presentere et tverrsnitt av befolkningen, tegner han et langt mer nyansert og innsiktsfullt portrett av det moderne Iran enn det ensidige bildet som så ofte serveres i vestlige medier. TAXI TEHERAN er en modig og kritisk film om ytringsfrihet, sensur og totalitære regimer som utspiller seg i skjæringspunktet mellom dokumentar og fiksjon, og som kaster nytt lys på en av verdenssamfunnets mest demoniserte nasjoner.

Regi

Jafar Panahi (Iran, 1960) Filmer i utvalg: CLOSED CURTAIN (2013), THIS IS NOT A FILM (2011), OFFSIDE (2006), CRIMSON GOLD (2003), SIRKELEN (2000)

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}