BIFF 2005

The Constant Gardener

2005 • 2t 09m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
The Constant Gardener
Språk
Amerikansk
Regi
Fernando Meirelles
Manus
John Le Carré og Jeffrey Caine
Foto
César Charlone
Produsent
Jeff Abberley, Julia Blackman og Simon Channing-Williams
Etter John le Carrés bok: Et mord avslører multinasjonale selskapers rolle i Kenya.

Fernando Meirelles plantet begge ben i verdens sosiale samvittighet med sin forrige film GUDS BY (2002), om ungdommen i Rio de Janeiros slumkvarter. Denne gangen er det Kenya som er Meirelles' geografiske utgangspunkt. THE CONSTANT GARDENER er en filmatisering av John le Carrés bok av samme navn. Den lavmælte diplomaten Justin Quayle er den britiske regjeringens mann i den kenyanske hovedstaden Nairobi, og i filmens åpningssekvens får han vite at konen hans Tessa er tatt av dage under en reise gjennom landet. Vi tas med tilbake til det nyforelskede parets hvetebrødsdager i England, før vi blir blir vitner til Tessas sjokkartede møte med det kenyanske samfunnet, der hun raskt gjør seg selv til skamme i det diplomatiske miljøet med sine idealistiske opptrinn.

Tilbake i nåtiden forsøker Justin å nøste opp bakgrunnen for konas død. Han finner ut at Tessa var i ferd med å avsløre en internasjonal sammensvergelse med vidtrekkende konsekvenser for det afrikanske landet. THE CONSTANT GARDENER starter som et klassisk mordmysterium, men retter i løpet av filmen søkelyset mot hvordan multinasjonale selskaper får ta over stadig større områder av verden, mens lokale myndigheter blir stående maktesløse å se på.

Regi

Brasilianske Fernando Meirelles (f. 1955) lagde en rekke eksperimentelle kortfilmer med venner og bekjente i São Paulo, før han var med på å stifte selskapet Olhar Electronico. Etter ni år i den uavhengige filmbransjen, gikk han over til tv. Han hadde blant annet ansvaret for et eget barneprogram i flere år. Da han leste boken "Guds by", ble han inspirert til å gå tilbake til filmen, men følte seg ikke kompetent nok til å realisere manuset før etter at han hadde laget DOMÉSTICAS (2001), en episodedelt film som ga ham flere brasilianske filmpriser. GUDS BY ble laget året etter, og ble nominert til fire Oscarstatuetter.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}