BIFF 2006

THE DEPARTED

2006 • 2t 32m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
The Departed
Språk
Amerikansk
Regi
Martin Scorsese
Manus
William Monahan
Foto
Michael Ballhaus
Produsent
Doug Davison, G. Mac Brown med flere
Scorseses remake av Hong Kong-thrilleren INFERNAL AFFAIRS

Leonardo DiCaprio, Matt Damon og Jack Nicholson har hovedrollene i Martin Scorseses nye kriminaldrama. Dette er en remake av INFERNAL AFFAIRS, som BIFF viste i 2004. Handlingen foregår i Boston, der delstatspolitiet har gått til krig mot organisert kriminalitet. Den unge politimannen Billy Costigan (DiCaprio) har fått i oppdrag å infiltrere mafiaen som ledes av Frank Costello (Nicholson). Mens Billy raskt vinner Costellos tillit, stiger den hardkokte kriminelle Colin Sullivan (Damon) i gradene innen en spesiell etterforskningsgruppe. Han har infiltrert politiet som informant for Costello. De to unge mennene blir dypt involvert i dobbeltlivet sitt mens de samler informasjon om tiltak og mottiltak innen operasjonene de har kommet på innsiden av. Så blir det åpenbart for både gangstere og politi at det finnes en muldvarp blant dem. Billy og Colin står plutselig i fare for å bli tatt og avslørt for fienden. De begynner et kappløp for å avsløre hverandre og å redde seg selv mens det ennå er tid.

I Boston har delstatspolitiet gått til full krig mot byens organiserte kriminalitet. Nøkkelen til suksess ligger i å fjerne den mektige mafiabossen Frank Costello med hjelp fra innsiden.
Den unge politimannen Billy Costigan, som vokste opp i Sør-Boston, har fått i oppdrag å infiltrere mafiaen som ledes av Costello. Mens Billy raskt vinner Costellos tillit, stiger den kriminelle Colin Sullivan i gradene i delstatspolitiet. Han er en av de håndplukkede politimennene som skal ta knekken på Costello. Det hans overordnede ikke vet, er at Colin har infiltrert politiet som informant for Costello.
De to unge mennene blir dypt involvert i dobbeltlivet sitt mens de samler informasjon om tiltak og mottiltak i operasjonene de har kommet på innsiden av. Så blir det åpenbart for både gangstere og politi at det finnes en muldvarp blant dem. Billy og Colin står i fare for å bli tatt og avslørt for fienden. De begynner et kappløp for å avdekke hverandre og å redde seg selv mens det ennå er tid.

Fra Hongkong til Boston
"The Departed" er basert på Hongkong-thrilleren "Infernal Affairs" (2002). Den hadde stor suksess i Asia før den kom til USA i 2004. En amerikansk versjon ble påbegynt av manusforfatter William Monahan.
"Jeg hadde ikke sett 'Infernal Affairs', og jeg ville heller ikke se den før jeg hadde tilpasset historien. Jeg arbeidet ut fra en oversettelse av det kinesiske manuskriptet. Det hadde en flott kjernehistorie jeg kunne bygge nye rollefigurer rundt. Jeg likte dobbeltheten til rollefigurene i den kinesiske filmen, men tematisk handler min versjon om tragedien som utvikler seg når folk gjør noe annet med livet sitt enn de burde," sier Monahan.
"'Infernal Affairs' er et godt eksempel på hvorfor jeg elsker Hongkong-film, men 'The Departed' er ikke en nyinnspilling," sier regissør Martin Scorsese. "Den er inspirert av 'Infernal Affairs' på grunn av historien, men William Monahan har skapt en verden som skiller seg mye fra den vi ser i Hongkong-filmen," sier Scorsese.
Scorsese sier det er en historie om hvordan to unge menn formes av kreftene rundt seg: politiet og en kriminell organisasjon ledet av en figur ved navn Frank Costello.
"Costello tar til seg Colin som en yngre gutt og gjør ham til en samfunnsstøtte som kan klatre oppover i delstatspolitiets hierarki. Men faktum er at han er Costellos mann på innsiden. Samtidig er Billy den perfekte mannen for politiet å bruke til å infiltrere mafiaen, for han kommer fra Sør-Bostons arbeiderklasse. Han blir posisjonert til å bli med i gjengen til Costello, men han skal egentlig være en tyster. Billy og Colin er på parallelle spor... men de kommer til å ende på kollisjonskurs," sier Scorsese.

Stjernegalleri
Når regissøren heter Martin Scorsese, er tyngdekraften effektiv. Kjente og respekterte skuespillere tiltrekkes av å spille inn en film der den meritterte regissøren trekker i trådene. Denne gangen har han fått med seg lyskraftige og prisbelønte skuespillere som Leonardo DiCaprio (Billy Costigan), Matt Damon (Colin Sullivan), Jack Nicholson (Frank Costello), Mark Wahlberg (Dignam), Martin Sheen (Queenan) og Alec Baldwin (Ellerby).

Martin Scorsese
(regi)
Han er fem ganger nominert til Oscarprisen for beste regi. Selv om Scorsese ennå ikke har mottatt den gylne statuetten, er han for mange den beste amerikanske regissøren i moderne tid. Han har definert New York og byens brutale underverden ettertrykkelig i den såkalte mafiatrilogien med Robert De Niro i bærende roller: "Mean Streets" (1973), "Mafiabrødre" (1990) og "Casino" (1995). Samarbeidet med De Niro har vært spesielt nært også i andre filmer. 80-tallet var så vidt begynt da Scorsese regisserte De Niro i det som mange mener var dette tiårets beste film: "Raging Bull", om bokseren Jake La Motta. De Niro fikk en Oscarpris for beste mannlige skuespiller, og Scorseses trofaste samarbeidspartner Thelma Schoonmaker fikk prisen for beste klipping.
I "The Departed" regisserer Scorsese en yngre skuespiller som, i likhet med De Niro, regnes for å være blant de beste i sin generasjon: to ganger Oscar-nominerte Leonardo DiCaprio. De har tidligere samarbeidet om "Gangs of New York" (2002) og "The Aviator" (2004).

Regi

Martin Scorsese er født i 1942 og er en av verdens ledende filmskapere. Han har også en lang merittliste både som produsent og skuespiller. Om det var BOXCAR BERTHA (72) eller MEAN STREETS (73) som var hans gjennomburddfilm strides de lærde, men TAXI DRIVER (76) og THE RAGING BULL (80) står sannsynligvis som hans fremste filmer. Av andre kan vi nevne ALICE DOESN'T LIVE HER ANY MORE (74), THE LAST WALTZ (78), THE KING OF COMEDY (83), AFTER HOURS (85), THE COLOR OF MONEY (86), THE LAST TEMTATION OF CHRIST (88), GOODFELLAS (90) og GANGS OF NEW YORK (02).

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}