BIFF 2001

The Fast and the Furious

2001 • 1t 45m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
The Fast and the Furious
Språk
Engelsk
Regi
Rob Cohen
Manus
Gary Scott Thompson
Foto
Ericson Core
Produsent
Neal H. Moritz

BIFF får sikkert sin porsjon skjenn fra cinefile og magasinredaktører i 40-årene for å presentere denne actionfilmen. Den er ikke laget for dem, men for fartsglade ungdommer i alle aldre. Her handler det nemlig bare om fart, om biler i et gatemiljø i Los Angeles der gjengen er familien. Her dukker nykommeren Brian opp. Han utfordrer Dominic, som er den lokale mesteren i bilracene. Brian presser bilen maksimalt og det ender med fiasko for ham. Dominic blir likevel meget imponert over nykommeren, som blir opptatt i gjengen hans. Brians er egentlig politispaner og oppdraget hans er å oppklare tyverier av trailertrasnporter. Det hele blir vanskelig for ham etterhvert som han blir nær venn med Dominic og samtidig får et godt øye til hans søster. Dominic er nemlig en av de hovedmistenkte.

De har bensin i blodet og hormoner i bensinen. De lever for og i sine biler. Skinnende, topptrimmede og alltid med en overraskelse eller to under panseret. Det ligger tusenvis av timer og dollars bak disse maskinene.

De behersker landeveiene og møtes for å prøve krefter i ulovlige gateløp når mørket faller på og politiet har annet å gjøre. De satser gjerne et par tusen dollar for å konkurrere med den regjerende mester i håp om å komme først i mål. Eller bilen brukes som startpremie.

Det er det Brian (Paul Walker) gjør denne kvelden i håp om å bli lagt merke til av Dominic Toretto (Vin Diesel), en av heltene i miljøet og en mester bak rattet. Selvfølgelig brenner Paul kruttet alt for tidlig - eller rettere sagt lystgassen som skal øke aksellerasjonen - og taper....

Imidlertid er politiet på vei. De raske bilene sprer seg og alle spor etter gateløp forsvinner. Men Dominic er for kjent. Selv om han har gjemt bilen sin, blir han gjenkjent av en politipatrulje og må forsøke å flykte til fots. Det ser håpløst ut helt til Brian dukker opp og tar Dominic med på en hasardiøs flukt som rister politibilen av seg. Brian er inne i varmen.

Og det er ikke bare Dominic som "varmer opp" ovenfor Brian. Det gjør også hans vakre søster Mia (Jordana Brewster), som for en gangs skyld bryter sine regler om å ikke gå ut med medlemmer av storebrors gjeng.

Etter å blitt en del av gjengen til Dominic, er Brian overrasket over de andre medlemmene. En gruppe med utstøtte og utilpasse ungdommer som har funnet et fristed i samholdet hos Dominic - som Jesse med konsentrasjonsvansker, unntatt når det gjelder biler.

Men alt er ikke bare idyll i dette miljøet. Lederen av den konkurrerende banden, Johnny Tran (Rick Yune) har et horn i siden til Dominic. Johnnys gjeng er ikke bare tøffe med motorsykler og supertrimmede biler, men også med maskinpistoler. Alt dette har spesiell interesse for Brian. Han er nemlig politimann, og har infiltrert miljøet for å etterforske enn rekke sensasjonelle landeveisrøverier. Når lastebilsjåførene truer med å ta loven i egne hender, blir presset på FBI stort. Øverst på listen over mistenkte står ingen andre enn Dominic.

Det har lykkes for Brian å komme inn i Dominics indre krets. Tett nok til å lære et par hemmeligheter, både om Dominic og de andre i miljøet. Og langsomt begynner han å bli mer usikker på seg selv: Hvis Dominic er den skyldige, vil Brian klare å angi ham?


Paul Walker (Brian) er om noen mannen til å spille Brian. Han er fra barnsben av en riktig bilentusiast.
- Min far hadde alle mulige bilmagasiner hjemme, og jeg studerte nøye spesifikasjonene med hestekrefter og omdreininger, forteller Paul Walker. Så sent som dette året deltok han i et NIRA-løp i Plamdale i sin Nissan Skyline - i følge kjennere de japanske sportsbilers svar på Ferrari. Han ble presentert for prosjektet mens han spilte inn "The Skulls" med samme regissør og produsent; Rob Cohen og Neal H. Moritz.
- På et eller annet tidspunkt har alle gutter en drøm om å være politimann....og racerbilsjåfør, mener Walker.
- Rob og Neal fortalte meg om prosjektet før manuset var klart. Vi har alltid samarbeidet bra, så jeg sa "jeg er med" med det samme.

Vin Diesel (Dominic) har også en forkjærlighet for biler.
- Biler og tanken på fart har alltid fascinert meg, sier han.
- Da jeg gikk på college hadde jeg en GSX-R som vi kjørte i vanvittig fart på Belt Parkway. Jeg var yngre og modigere den gang - og forelsket i den frihetsfølelsen fart kan gi en.
Selv om han har lettet trykket på gasspedalen litt, er det fortsatt masse action i Vin Diesel.

Jordana Brewster (Mia) kunne ikke ha interessert seg mindre for biler - helt til "The Fast and the Furious". Hun hadde ikke engang førerkort.
- Ettersom jeg vokste opp i New York, har jeg aldri trengt å kjøre bil. Jeg ble derfor nødt til å ta førerkort for å være med i filmen, sier hun.
- Min forberedelse til filmen besto i å ta kjøretimer i New York, og kjøpe en bil i L.A. Nå er jeg glad for at jeg ble presset til å ta førerkortet, ellers hadde jeg sikkert fortsatt vært ikke-bilist som 40-åring. Det er nok stadig noen år til, Jordana er nettopp ferdig med sitt første år ved Yale universitetet.

Regissør Rob Cohen kunne ikke motstå sjansen til å få lage en film om gateløp og kulturen omkring det.
- Det er dype drifter og en verden med ritualer, språk, manndomsprøver, helter og skurker. Det er en hobby og livsstil som har spredd seg fra L.A. til hele verden via magasiner, websider og menneskets iboende trang til å strekke grenser.
Rob Cohen har tidligere regissert "Daylight" og "Skulls".

Motoren spinner. Bilene står på rekke og rad og venter på signalet. Fra bil til bil kaster sjåførene et blikk først på konkurrentene, så på computerskjermen som overvåker bilens ytelse. Foran dem venter noen kilometer som skal kjøres med hastigheter rundt 250 km/t - på en vanlig gate i L.A. Så kommer signalet. Bilene suser frem drevet av spesialbygde motorer mot målstreken og gevinsten. Tusener av dollar står på spill, men det viktigste av alt; respekt!


Regi

Rob Cohen (1949) debuterte som spillefilmregissør i 1980 med EN LITEN VENNEKRETS. Filmen omhandler miljøet på Harvard mot slutten av 60-tallet. På midten av 80-tallet regisserte han flere TV-serier, blant annet den legendariske MIAMI VICE, samtidig som han sto bak filmen SCANDALOUS (1984). I 1993 regisserte han DRAGON - LEGENDEN OM BRUCE LEE. Siden gjorde han DAGSLYS og DRAGONHEART, begge fra 1996, og så THE SKULLS i 2000.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}