BIFF 2011

The Last Mountain

2011 • 1t 35m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
The Last Mountain
Regi
Bill Haney
Under toppen av isfjellet

Mens Norge kritiseres sterkt for oljesandutvinning i Canada, fokuseres det i denne dokumentaren på et annet land som også sliter med dobbeltmoral i miljøsaken: USA. THE LAST MOUNTAIN tar for seg kullindustriens overgrep mot natur og kultur i den fattige fjellstaten West Virgina. Når seks naboer får hjernekreft i den lille bygda Coal River Valley og barneskolen ligger vegg i vegg med det kullstøvforpestende industrianlegget, reiser innbyggerne seg og det er duket for underholdende scener hvor 90 år gamle bestemødre i rullestol blir båret ut av det lokale rådhuset mens andre aktivister flytter opp i trærne.

For å sette den lokale miljøsaken i et større perspektiv presenterer regissør Bill Haney hvordan kullindustrien setter arbeiderne opp mot aktivistene i en klassisk konflikt hvor miljø og arbeidsplasser ikke går hand i hand. Til dansende toner av fele- og mandolinspill gir THE LAST MOUNTAIN et innblikk i hvordan det amerikanske demokratiet fungerer, hvor det er vanskelig å vinne frem med aktivisme og demonstrasjoner når kullindustrien betaler en god neve dollar til lobbyvirksomhet for å beskytte deres interesser.

Regi

Bill Haney er en amerikansk filmskaper som har et enestående samfunsengasjement og som har skrevet, regissert og produsert prisbelønte dokumentarer og spillefilmer i ti år. Allerede på college startet han sin egen bedrift som produserte utslippsreduserende kontrollsystemer for kraftverk, et miljøengasjement man kan bevitne i hans siste dokumentar THE LAST MOUNTAIN. Haney står også bak dokumentaren THE PRINCE OF SUGAR (2007) som omhandler utnytting av arbeidere på sukkerplantasjer i Den dominikanske republikk. På suggererende vis komponerer regissøren fortellinger om hvordan vanlige mennesker blir hverdagshelter når ekstreme situasjoner fremmer det største i oss.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}