BIFF 2009

The Power Of The Powerless

2009 • 1t 18m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
The Power Of The Powerless
Regi
Cory Taylor
Historien om Soviets okkupasjon av Tsjekkoslovakia, fortalt av Jeremy Irons

Tittelen THE POWER OF THE POWERLESS henspeiler på et opprop fra dissidenten Vaclav Havel fra 1978 for ytringsfrihet og mot diktaturet. Og denne utmerkede og lærerike dokumentaren om Praha-våren og følgene av Aleksander Dubceks forsøk på en mer menneskelig kommunisme er en fin oppfølging av vårt hovedtema Jernteppefall. Den forteller om opptakten til de dramatiske dagene i 1968 og om tiden som fulgte, om heltemot og håpet som brast. Men den forteller også at undertrykkelsen ikke kan vare evig, selv om de hendelsesrike dagene den gang fikk vidtrekkende konsekvenser for hele generasjoner.

Jeremy Irons forteller den tragiske historien om et folk som ble undertrykket i generasjoner og om dissidenter som reiste seg tross lange straffer og sto fast på sitt ikke-voldsbudskap helt frem til Fløyelsrevolusjonen endelig inntraff senhøstes i 1989. Filmen undersøker også hvilken virkning den ikke-voldelige revolusjonen har hatt på dagens tsjekkiske samfunn og stiller spørsmål ved hvorfor så få unge i dag vet noe om den.

Regi

Cory Taylor er en Emmyprisvinnende dokumentarfilmskaper som begynte karrieren som fotograf og redaktør for National Geographic. I 2002 satte hans prisvinnende film, A QUIET REVOLUTION (2002), fokus på menneskelige og økologiske utfordringer. Filmen, med nobelprisvinneren Wangari Maathai, ble vist i over femti land i forbindelse med ulike FN-ararangsjement, på filmfestivaler og fjernsyn, og ble en del av pensum på skoler og universiteter i Nord-Amerika og Asia. Taylors andre film, ANOTHER WAY OF SEEING THINGS (2004), handlet om toleranse i media, og mottok flere priser ved Columbus og Tiburon internasjonale filmfestivaler.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}