Det er ingen tvil om at PMPF har reddet flere menneskeliv. L..." /> Det er ingen tvil om at PMPF har reddet flere menneskeliv. L..."/> Det er ingen tvil om at PMPF har reddet flere menneskeliv. L...">
BIFF 2013

The Project

2013 • 1t 30m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
The Project
Språk
Engelsk
Undertekster
Ingen
Regi
Adam Ciralsky, Shawn Efran
Manus
Adam Ciralsky, Shawn Efran
Foto
Ian Robbie
Produsent
Adam Ciralsky, Shawn Efran
Med ondt skal ondt fordrives

20.000 lasteskip passerer Afrikas Horn hvert år. Siden borgerkrigen i Somalia brøt ut for over 20 år siden har hundrevis av skip blitt kapret. Tusenvis av mennesker har vært holdt som gisler, og dusinvis har blitt drept. Prosjektet i tittelen refererer til etableringen av PMPF (Puntland Maritime Police Force), en privat organisasjon som forsøker å bekjempe piratvirksomheten i Somalia. PMPF ble grunnlagt i 2010 av sørafrikanske Lafras Luitingh, tidligere Executive Outcomes-offiser og Erik Prince, grunnleggeren av amerikanske Blackwater. De argumenterer klart for at en profesjonell paramilitær organisasjon støttet av de lokale myndighetene er løsningen på problemet.

Det er ingen tvil om at PMPF har reddet flere menneskeliv. Likevel bryter PMPF FNs våpenembargo mot Somalia, samtidig som organisasjonen kun svarer til de lokale myndighetene. Det er dette ambivalente synet på PMPFs rolle i Somalia som gjør THE PROJECT så interessant. På tross av polariserende meninger klarer den å forholde seg nyansert, og debatterer en rekke viktige spørsmål om privatisering av viktige samfunnsoppgaver.

Regi

SHAWN EFRAN var i en årrekke nyhetsjournalist i CBS, blant annet for programserien «60 Minutes». EFRAN har vunnet to Emmypriser, og er grunnlegger av Efran Films, som har produsert dokumentarfilmer for NBC News, The Huffington Post og AOL.

ADAM CIRALSKY jobbet tidligere som advokat i CIA, men sluttet i 1999 for å begynne i «60 Minutes». CIRALSKY fortsatte som nyhetsjournalist i NBC News i 2004, og har til nå mottatt tre Emmyer og en rekke andre priser for sitt journalistiske arbeid.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}