BIFF 2010

The Social Network

2010 • 2t 01m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
The Social Network
Språk
Engelsk
Regi
David Fincher
Manus
Aaron Sorkin, Ben Mezrich
Kan jeg adde deg?

THE SOCIAL NETWORK er historien om tilblivelsen av Facebook. Og som med alle store suksesshistorier er det en fortelling om ambisjoner, visjoner, vennskap og svik. Mark Zuckerberg er i dag kjent som mannen som oppfant Facebook, men hvor mange lik måtte 26-åringen gå over for å bli multimilliardær? For som filmens tagline sier: Du får ikke 500 millioner venner uten å skaffe deg et par fiender.

I en tid hvor Hollywood bruker dataspill og berg-og-dalbaner som utgangspunkt for sine storfilmer, sier det seg selv at filmen om Facebook før eller senere måtte komme. Det som imidlertid kom som noe av en overraskelse da prosjektet først ble annonsert, var hvilke kritikerroste navn som befant seg bak kamera. For det er åpenbart at "Facebookfilmen" er en idé med stort potensial for smakløs trivialitet. Men selv om plottet høres besnærende fjernsynsfilmaktig ut, er det liten grunn til å frykte når man vet at det er manusforfatter Aaron Sorkin ("Presidenten") og regissør David Fincher som trekker i trådene.

Regi

David Fincher er en kritikerrost amerikansk regissør som fikk sin første jobb i filmbransjen da han ble ansatt av George Lucas' Industrial Light & Magic. Ett tiår og en rekke musikkvideoer og reklamefilmer senere, debuterte Fincher som spillefilmregissør med ALIEN 3 (1992). Det var imidlertid først tre år senere at en samlet filmverden virkelig fikk øynene opp for ham; thrilleren SEVEN gledet både publikum og kritikere, og har blitt stående som en av 90-tallets store klassikere. Klassikerstatus fikk også Finchers fjerde spillefilm FIGHT CLUB (1999), som uavhengig av fremtidig karriereutvikling sikrer Fincher en plass i de filmhistoriske oppslagsverkene. Av regissørens andre filmer kan man nevne titler som THE GAME (1997), PANIC ROOM (2002) og ZODIAC (2007). Fincher er for tiden i gang med å å regissere den amerikanske versjonen av MENN SOM HATER KVINNER. 

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}