BIFF 2004

The Yes Men

2003 • 1t 20m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
The Yes Men
Regi
Chris Smith & Dan Ollman & Sarah Price

Hva skjer når representanter for WTO, på en stor konferanse for tekstilbransjen, foreslår at firmaer skal gjeninnføre slaveri og bruke elektrosjokk mot late afrikanske arbeidere? Ingenting. Ikke ett kritisk spørsmål stilles.

The Yes Men er en gruppe politiske aktivister, frontet av Mike Bonanno og Andy Bichlbaum, som ikke skyr noen midler i sin kamp for å avdekke kynismen innen den nyliberalistiske verdensøkonomien. Ved hjelp av fiktive nettsider har aktivistene klart å lure en rekke firmaer til å tro at de har fått kontakt med representanter for blant annet WTO. Aktivistene tar på seg sine flotteste dresser, stiller villig opp på forespørsler om å holde foredrag på vegne av organisasjonene de kjemper mot, og foreslår for eksempel resirkulering av hamburgere for å mette verdens fattige.

Filmen THE YES MEN følger noen av aktivistene mens de gir seg ut for å være representanter for WTO på en rekke tv-programmer og konferanser, og sjokkerer ved å vise hvordan deres smakløse og inhumane forslag blir godtatt og anerkjent av tilhørerne. Ikke ulikt Michael Moore bruker gruppen humor for å vinne sympati for sitt budskap og sverte sine motstandere. Gruppen The Yes Men har skapt sjokkbølger langt inn i de rike og mektiges korridorer; selveste George W. Bush har uttalt seg om dem: "trash", var ordet han brukte.

Regi

Chris Smith (f. 1970) debuterte med AMERICAN JOB (1996) og sto bak den kritikerroste og prisvinnende dokumentaren AMERICAN MOVIE i 1999. Smith har vist seg som en talentfull retoriker i alle sine dokumentarer. Hans bitende satire har ofte blitt sammenlignet med Michael Moores, og THE YES MEN har gått sin seiersgang på en rekke av de største festivalene det siste året.

Med seg på laget denne gangen har Smith regissørene Dan Ollman og Sarah Price. Sistnevnte produserte AMERICAN MOVIE sammen med Smith, og har selv regissert CAESAR'S PARK (2000).

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}