BIFF 2004

Tinnsoldatene

2004 • 0t 48m • Norge

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Tinnsoldatene
Regi
Stian Indrevoll & Torstein Grude

Gjennom FN-soldat Gunnar Brandsdals videodagbok får vi innblikk i livet i leiren Force Mobile Reserve i Sør-Libanon i 1996. Videoteipene skildrer en tjeneste som i det ytre likner et ferieopphold i Syden med en del festing og moro blant de unge mennene. Oppholdet kan minne om et M*A*S*H på norsk, men snart setter alvoret inn og latteren blir sittende fast i halsen.

8. april bomber den israelske hæren naboleiren Fiji Batt HQ, en FN-leir som rommer mer enn 500 flyktninger. Noen hundre meter unna er de norske soldatene skrekkslagne vitner. De beordres ut i en redningsoperasjon og med ett vader de fortvilet rundt blant døde og døende på jakt etter overlevende.

Israel hevder med overbevisning at bombingen skyldes et uhell og at de ikke var klar over hva de bombet. Med dette som bakteppe blir Brandsdals videoteip fra bombingen av stor interesse for FN, som etterforsker hendelsen.

I TINNSOLDATENE møter vi tre av soldatene som er desillusjonerte i forhold til de militære lederne og stormaktenes spill i kjølvannet av massakren. De føler at saken er i ferd med å bli glemt uten å ha fått konsekvenser for de ansvarlige.

Regi

Stian Indrevoll (1977) arbeider som klipper og regissør i Piraya Film, hvor han har klippet dokumentarene SLAVER AV SMS og STREET LEVEL. Indrevoll har femårig film-, media- og teaterutdannelse fra NTNU og UiB, heriblant fjernsynsfaget ved Universitetet i Bergen. Han har tidligere arbeidet ved TVHålogaland og TVTrøndelag, hvor han bl.a. regisserte en dokumentarfilm om Torstein Raaby. Stian har også arbeidet i to år ved Student-TV i Trondheim, hvor han fungerte som teknisk ansvarlig.

Torstein Grude (1971) arbeider som regissør, fotograf og produsent med hovedfokus på kreativ dokumentar. Han har sin filmutdannelse fra London Filmschool og Universitetet i Bergen. Grude har regissert dokumentarfilmene HIMMELEN INNI OSS, LYKKEJEGERNE og SATAN RIR MEDIA. Han har i tillegg produsert og hatt foto på kinodokumentaren VELKOMMEN HJEM og fjernsynsdokumentarene SVINDLEREN og KAPTEIN ALF & MATROS BJARTE.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}