BIFF 2005

Up and Down

2004 • 1t 48m • Tsjekkia

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Horem pádem
Regi
Jan Hřebejk
Et humoristisk drama om innvandring, utvandring og familiebånd i dagens Praha

To smuglere får ved et uhell med seg spedbarnet til en flyktning over grensen til Tsjekkia. De selger babyen til den unge kvinnen Míla, som i fortvilelsen over å være barnløs har forsøkt å stjele en barnevogn fra en fornøyelsespark. Hennes ektemann František tilhører en gjeng rasistiske fotballpøbler, og han havner i en lojalitetskrise da vennene oppdager at han har fått en mørkhudet unge i huset. I den mer velstående delen av Praha innser en professor at livet nærmer seg slutten. Han bestemmer seg for å bringe sammen alle som har vært viktige for ham - det inkluderer blant annet en ung kjæreste, en bitter eks, og sønnen som har rømt til den andre siden av jorda.

UP AND DOWN er både et melodrama og en komedie. Små hendelser knytter etter hvert de ulike skjebnene sammen, men filmen bindes først og fremst sammen av temaene immigrasjon og emigrasjon, fordom og toleranse. Filmen har gått sin seiersgang i hjemlandet, og vant blant annet prisene for beste film og regi under fjorårets tsjekkiske filmprisutdeling.

Regi

Jan Hřebejk (f. 1967) har studert ved filmskolen FAMU i Praha. Han debuterte med retromusikalen BIG BEAT (1993), som ble kåret til beste film ved den nasjonale filmprisutdelingen. Tragikomedien COSY DENS (1999) handlet om en familie under den russiske invasjonen av Tsjekkia i 1968. Bittersøte DIVIDED WE FALL (2000) var lagt til okkupasjonen. Den ble nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film og ble vist under den første BIFF. PUPENDO (2003) handlet om den tsjekkoslovakiske normaliseringsperioden på åttitallet. OPP-NED er hans første film lagt til samtiden.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}