BIFF 2006

Vinden som ryster kornet

2006 • 2t 07m • England

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
The Wind that Shakes the Barley
Språk
Engelsk
Regi
Ken Loach
Manus
Paul Laverty
Foto
Barry Ackroyd
Produsent
Rebecca O'Brien
Årets Gullpalme-vinner om det okkuperte Irland på 1920-tallet. En rystende beretning om overgrep

Ken Loach har lang fartstid i europeisk film. I over 40 år har han laget filmer spekket med sosialt og politisk sprengstoff. Årets Gullpalme-vinner VINDEN SOM RYSTER KORNET er intet unntak og beretter om det irske opprøret mot det britiske kolonistyret på 1920-tallet.

Filmen kretser rundt to brødre i den irske republikanske frigjøringshæren. Teddy er den fødte geriljaleder og drives frem av sitt hat mot britene, mens lillebroren Damien er på vei til å forlate hjemlandet til fordel for en fremtid som lege i London. Drevet av en følelse av plikt og kjærlighet til fedrelandet gir Damien opp sin karriere som lege og slår seg sammen med broren i en farlig og voldelig kamp for frihet. VINDEN SOM RYSTER KORNET er en film om store offer og vanskelige valg i en brutal konflikt. Det er en film om hva mennesker er i stand til å gjøre når anarkiet og unntakstilstanden råder, og hvordan det menneskelige kan opphøre å eksistere i krig.

VINDEN SOM RYSTER KORNET er mer enn en innføring i irsk historie. Loach prøver å trekke linjer til samtidens politikk, han gir publikum en følelse av hvordan det er å være okkupert og ville slåss mot en brutal overmakt. Samtidig er det to sider til enhver historie, og Loach greier å vise dette gjennom forholdet mellom brødrene og valgene deres som til slutt tar fullstendig kontroll over livene deres.

Regi

Ken Loach studerte juss i Oxford, men penset raskt inn på filmregi. Han debuterte med POOR COW i 1968, og har siden regissert en hel rekke filmer, deriblant: KES (70), FAMILY LIFE (72), BLACK JACK (79), LOOKS AND SMILES (81), HIDDEN AGENDA (90), RIFF RAFF (91), RAINING STONES (93) LAND AND FREEDOM (95) og SWEET SIXTEEN (02). I 1994 ble Loach tildelt Gulløven ved filmfesitvalen i Venezia for sitt lange og dedikerte bidrag til film. I 2004 ble filmografien hans tildelt speisialprisen til den økumeniske juryen ved Cannes internasjonale filmfestival. VINDEN SOM RYSTER KORNET vant Gullpalmen ved samme festival i år.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}