BIFF 2010

War games and the man who stopped them

2009 • 1t 54m • Polen

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Gry wojenne
Regi
Dariusz Jablonski
Portrett av en polsk oberst og hans bidrag til å hindre atomkrig under den kalde krigen

WAR GAMES forteller historien om Ryszard Kuklinski, en talentfull militærstrateg og oberst som spilte en sentral rolle i utformingen av Warsawapakten på 1970-tallet. Informasjonen Kuklinski delte med amerikanerne bidro til å holde den kalde krigen kjølig nok til at en atomkrig kunne unngås.

Idet filmskaper Dariusz Jablonski skal ta fatt på sin film om obersten, viser det seg at Kuklinski nylig er død. For å få tilgang på opplysninger om oberstens rolle i den kalde krigen, intervjuer Jablonski en rekke nært involverte tidligere tjenestemenn, fra den amerikanske etteretningssjefen til lederen av Warsawapakten, samt tidligere president i Polen, Lech Walesa. Disse intervjuene danner et bilde av en idealist som spilte en sentral rolle i å redde Europa fra en tredje verdenskrig, men som også levde et tragisk liv. Det at man stadig ser på utviklingen av den kalde krigen som en form for krigsspill, gjør at vi som ser filmen blir invitert til å felle dommer over Kuklinskis ulike valg.

Regi

Dariusz Jablonski er en polsk regissør og produsent, og grunnlegger og leder av Apple Film Production, et av de ledende produksjonsselskapene i Polen. Jablonski regidebuterte med fjernsynsdokumentaren THE PHOTOGRAPHER (1998), som forteller historien om ghettoen i Lodz på bakgrunn av fotografier som tyskerne tok. Filmen mottok priser på flere av de viktigste internasjonale filmfestivalene. Hans første spillefilm, STRAWBERRY (2008) ble vist på rundt tyve festivaler i Europa og USA. Jablonski var initiativtager til Polish Film Awards og grunnlegger av Independent Film Foundation, hvis funksjon er å fremme polsk film og filmskapere i inn- og utland. Han er medlem av både det europeiske og polske filmakademiet.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}