BIFF 2023

Argentina, 1985

2022 • 2t 20m • Argentina

135 interessert
Ingen visninger i salg for øyeblikket
Språk
spansk
Undertekster
engelsk
Regi
Santiago Mitre
Medvirkende
  • Ricardo Darín
  • Claudio Da Passano
  • Peter Lanzani
  • Norman Briski
Manus
Mariano Llinás, Santiago Mitre
Foto
Javier Julia
Produsent
Santiago Carabante, Chino Darín, Ricardo Darín, Axel Kuschevatzky, Agustina Llambi-Campbell, Santiago Mitre, Federico Posternak
Den sanne historien om den viktigste rettssaken i Argentinas historie
I 1985 ble militærjuntaen som styrte Argentina med jernhånd fra 1976 til 1983 stilt for retten. Det var første gang siden Nürnbergprosessen at et diktatur ble holdt juridisk ansvarlig for sine forbrytelser, og landets jurister kviet seg for å ta på seg den vanskelige og potensielt risikable oppgaven med å føre saken. Dermed falt det på advokaten Julio Strassera og hans team av unge, nyutdannede jurister å sørge for at offiserene som fengslet, bortførte, torturerte og drepte flere titalls tusen mennesker fikk sin straff. ARGENTINA, 1985 er en spennende, nyansert og oppsiktsvekkende morsom filmatisering av den epokegjørende rettsprosessen som markerte overgangen til det Argentina vi kjenner i dag. Regissør Santiago Mitre har tidligere begeistret BIFF-publikummet med PAULINA (2015) og THE SUMMIT (2017), og med ARGENTINA, 1985 har han laget sin beste og mest tilgjengelige film hittil. Med den alltid pålitelige Ricardo Darín i hovedrollen er dette et gripende og filmatisk sterkt rettssalsdrama fullt av nerve, svart humor og interessante perspektiver på argentinsk historie. Filmen er Oscar-nominert for beste internasjonale film, vant tilsvarende pris på Golden Globe og Goya for beste iberoamerikanske film. ARGENTINA 1985 var en av de mest besøkte filmene på BIFF 2022, og under Cine Latino blir det ønskereprise av dette sterke dramaet. Filmen innledes (på engelsk) av historiker Ernesto Semán (Universitetet i Bergen) fredag 24. mars i KP12. Semán innleder også visningen av EL JUICIO, en dokumentarfilm om rettssaken mot militærjuntaen i Argentina, 1985 som også vises under Cine Latino, lørdag 25. mars.

Regi

Santiago Mitre (Argentina) Filmografi: THE SUMMIT (BIFF 2017), PAULINA (BIFF 2015), LOS POSIBLES (2013), THE STUDENT (2011), EL AMOR – PRIMERA PARTE (2005)
Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}