Gulluglen

Forskningsdokumentar i konkurranse

Gulluglen

I Gulluglen presenterer vi, i samarbeid med Universitetet i Bergen, dokumentarfilm som viser forskningsformidling på sitt aller beste.

Forskningsformidling på stort lerret til et bredt publikum har siden 2014 vært sentralt i samarbeidet mellom Universitetet i Bergen (UiB) og BIFF. Hvert år konkurrerer fem filmer om prisen som kåres av en jury bestående av skarpe akademikere ved UiB. Vinnerfilmen blir kunngjort på BIFFs prisutdeling og tildelt 25 000 kr. 

Jury 2022: Elisabeth Schøyen Jensen stipendiat, Senter for vitenskapsteori Huiwen Helen Zhang førsteamanuensis, Institutt for fremmedspråk Christian Haug Eide førsteamanuensis, Institutt for geovitenskap

Prisvinner 2022

Årets filmer i Gulluglen

– Se en film, bli klokere!

På årets BIFF-program står over 150 dokumentarer og fiksjonsfilmer fra ulike kontinenter. Det er 150 muligheter til å lære noe nytt, og få noen nye perspektiver på verden. 

Filmene er med på å forme vår forståelse. Av samfunnet, historiene, av hendelsene som gjør oss til de vi er. Film gir oss tilgang til en virkelighet vi ikke selv har erfart. Slik gjør filmen oss klokere.  

Gjennom mer enn en uke i oktober vil BIFF daglig by på utvalgte filmer fra hele verden. Vi kan gå inn i kinomørket, og la filmen ta oss til Harlem, Wien, Mexico og Ukraina. For et par timer kan vi være få et innblikk i andre menneskers liv. Vi får ta del i en sportsklatrers forberedelser til OL, vulkanforskeres risikofylte arbeid og en politimanns moralske dilemmaer. På programmet er filmer som både vil underholde, provosere, bevege og opplyse. 

Også i år er UiB en av festivalens stolte samarbeidspartnere. For niende året på rad samarbeider UiB og BIFF om utdeling av prisen Gulluglen. Juryen består av personer fra flere ulike fagfelt ved UiB. Sammen skal de kåre årets beste forskningsdokumentar. Dette er filmer som på ulikt vis formidler innsikt i vitenskapelige spørsmål. Noen av filmene vil gå i dybden på saker vi kjenner fra nyhetene. Andre vil gi en større forståelse av hvordan forskning både kan sprenge grenser og gi nye perspektiver på etablerte sannheter. 

Ta med deg en venn, ta et avbrekk fra høsten og se en film om et tema du ikke visste interesserte deg. 

God filmfestival!

Margareth Hagen

Rektor ved Universitetet i Bergen

Bilde 07.11.2020, 14 54 18 (1).jpg
{{loaderText}}