Gulluglen

Forskningsdokumentar i konkurranse

Bilde 07.11.2020, 14 54 18 (1).jpg

Gulluglen

I Gulluglen presenterer vi, i samarbeid med Universitetet i Bergen, dokumentarfilm som viser forskningsformidling på sitt aller beste.

I årets program kan du lære mer om overvåkning og teknologi, problemstillinger rundt forskning i felten, hva frykt egentlig er, hvordan jakten på nye planeter skjer, og hva klodens aller smarteste mennesker mener vi bør gjøre for å redde verden.

BIFF har siden 2014 samarbeidet med Universitetet i Bergen om dette årlige programmet dedikert til forskningsformidling på film. Den beste blant et knippe solide dokumentarfilmer om forskning skal kåres av en jury av skarpe akademikere ved UiB. 

Vinneren av Gulluglen ble THE HUNT FOR PLANET B

Årets fem filmer konkurrerer om 25 000 kr og kåres av en jury fra Universitetet i Bergen: Dorothy Dankel, forsker, Institutt for biovitenskap | Malgorzata Cyndecka, førsteamanuensis, Det juridiske fakultet | Torgeir Uberg Nærland, seniorforsker, NORCE og tilknyttet Institutt for informasjons- og medievitenskap, UiB. Vinnerfilmen blir kunngjort på BIFFs prisutdeling. 

Med hele verden på programmet

De siste atten månedene har vi tilbragt mye tid hjemme. Mens vi venter på at samfunnet og landegrensene igjen helt kan åpnes, kan vi oppleve film fra hele verden – hjemme i Bergen.

Å se film er litt som å reise til nye byer og nye land. Men også til en ny virkelighet, og se verden gjennom andres øyne. I en hel uke i oktober kan vi som BIFF- publikum bli tatt med fra yanomanifolkets Amazonas, til 70-tallets Nederland, og til en ramenrestaurant i Tokyo. På programmet er filmer som både vil underholde og skape engasjement.

Også i år er UiB en av festivalens stolte støttespillere. UiBs forskere bidrar til skoleprogrammet, som retter seg mot elever i ungdomsskolen og på videregående skole. For åttende året på rad samarbeider UiB og BIFF om utdeling av prisen Gulluglen. Juryen består av representanter fra en rekke ulike fagfelt ved UiB. Prisen er på 25 000 kroner og går til beste forskningsdokumentar. Dette er filmer som utmerker seg ved å formidle innsikt i vitenskapelige spørsmål. Noen av filmene vil vekke diskusjon og kritisk refleksjon. Andre vil gi en større forståelse av hvordan vitenskap kan styrke samfunnet.

Programmet i år er rikt, og byr på filmer fra ulike kontinenter. Er du i tvil om hva du skal se – la deg overraske. Velg en dokumentar om et land, tema eller en kultur du ikke visste interesserte deg. Still deg åpen. Gå ut av kinosalen to timer senere – en ny innsikt rikere.

God filmfestival!

<br>


Margareth Hagen

Rektor ved Universitetet i Bergen

Bilde 07.11.2020, 14 54 18 (1).jpg
{{loaderText}}